
MCSL 2020 Season Cancellation 

Frequently Asked Questions 

Q:  What will the division alignment be when MCSL resumes competition in 2021? 
 
A:  There would be no change to the division alignment - the division alignment for 2020 will be 
used for the 2021 season, unless existing teams leave the league or new teams petition to join 
the league 
  
Q:  Will the rules proposals voted and approved at the March 2020 Reps meeting take effect 
in 2021 or would a new vote prior to the 2021 season be needed?  Can Team Reps propose 
rules changes for 2021? 
 
A:  The three rules proposals were voted and approved by the member teams in March 2020; 
these rules are now in effect and they do not need be voted on again.  Team Reps can propose 
rule changes for the 2021 season by submitting an online rule change proposal form (in the 
process of being created) by November 1, 2020.  We will communicate to team reps when the 
new online rules proposal submission form is available. 
  
Q:  How will team transfer requests be handled? 
  
A:  All team transfer requests received to date have had a decision rendered and those with 
approved transfers may swim with their new teams in 2021, providing that membership in the 
new pool has been obtained. 
  
Q:  Can swimmers change teams without restriction in 2021 since there were no A meets held 
in 2020? 
  
A:  No.  Rule 7.g.iii waives the requirement to file a team transfer request if the swimmer did 
not compete in A meets in the prior season.  Since there was no MCSL season in 2020, the 
"prior season" as applies to the team transfer rule is the 2019 MCSL season.  Swimmers that did 
not compete in A meets in 2019 will be allowed to transfer without having to apply. 
  
Q:  Do team reps need to file a team transfer report in 2020 per Handbook rule 7.j? 
  
A:  No, filing the team transfer report would be impractical as teams did not conduct a full 
swimmer registration for 2020. 
  
  



Q:  The loss of the 2020 season means that graduating swimmers, 18 years old on June 1, 
2020, will not swim in their final year of eligibility.  Will the league allow 19-year-olds, 
swimmers who are 19 on June 1, 2021, to swim when competition resumes in 2021? 
  
A:  The MCSL Board has decided to implement a one-year exception and allow swimmers who 
are 19 on June 1, 2021 and registered with the same team during the MCSL 2019 season to 
swim.  These swimmers will swim in separate "19-year-old" individual events in dual meets and 
divisionals, but are not eligible to score in individual events.  There will be no more than one 
heat of 19-year-old individual events.  Individual event times achieved by these swimmers will 
not be used to calculate division placement in 2022.  These swimmers may also swim in the 
Open Age Medley relay event at dual meets, relay carnivals, divisionals and the MCSL All Star 
Relay meet and those relays are eligible to score.  These swimmers are not eligible to swim in 
any other relay event.  Those that qualify may swim in the Coaches Invitational Long Course and 
MCSL Individual All Star meet in separate "19-year-old" events and will be allowed to place and 
receive awards.  There will only be one heat of such events.  Swimmers who are 19 on June 1, 
2021 will not be eligible to set MCSL individual event or relay team records.   
  
Q:  In 2021, will you allow swimmers to compete in the age group that they would have been 
in 2020? 
  
A:  No, per Handbook rule 9.a swimmers will compete at their age as of June 1, 2021 
  
Q:  How will the league handle officials whose certifications expired in 2020?  Will 
certifications be extended? 
 
A:  Certifications will be extended as follows:  Any official whose certification in a position 
expired in 2020 ('18' listed in the officials database) will have their certification in that position 
extended one year (such that '19' will appear in the officials database).  These officials must 
take a clinic to recertify in that position in 2021.  Any official that attended a clinic in 2019 ('19' 
listed in the officials database) will have their certification in that position extended one year 
(such that '20' will appear in the officials database).  Officials with a year prior to '18' for a 
position in the officials database will not have that certification extended.  Officials who applied 
for MCSL Starter and/or S&T certification based on their USA Swimming certification will not 
have their certifications extended.  USA Swimming certified Starters and S&T may continue to 
submit certification reciprocity requests when they complete USA Swimming 
recertification  (per Handbook rule 8.d.iii) 
 


